

Intakespel
Het doel van het intakespel is dat de leerling zijn motivatie en zijn geschiktheid voor de opleiding in een gesprek aan een ander kan duidelijk maken. Hij bereidt zich hierdoor goed voor op een intakegesprek bij zijn vervolgopleiding. De intaker-leerling oefent met het stellen van vragen en het bedenken van doorvraagvragen. De leerling oefent met het antwoorden in volzinnen. Er zijn vragen die gaan over feiten, vragen die gaan over gevoelens en vragen die gaan over het plannen en de toekomst.
Leerlingen zijn voor hun toelating tot het MBO verplicht deel te nemen aan de intake activiteiten die de MBO opleidingen organiseren. Vaak is een intake activiteit een kennismakingsgesprek, soms een groepsactiviteit. Doel van zo’n intake activiteit is te kijken of de opleiding bij deze leerling past.
In beide gevallen moeten de leerlingen kunnen vertellen waarom ze voor deze opleiding hebben gekozen. Op een speelse, maar toch serieuze manier maakt het intakespel leerlingen bewust van de vragen die belangrijk zijn voor het kiezen van een vervolgopleiding. Zo bereidt intake spel leerlingen voor op een intake activiteit.
Eén intakespel is geschikt voor 8 leerlingen (4 groepjes van 2).
Voor een klas van 24 heb je dus 3 spellen nodig.
Per groepje zijn er:
2 stappenkaarten waarin het spel wordt uitgelegd
2 vragenkaarten
2 scorekaarten
Het spel kan meerdere keren gespeeld worden omdat de 8 vragenkaarten allemaal verschillend zijn.

Doorstroomspel
In het laatste jaar vmbo en het eerste jaar mbo gebeurt er veel. In het doorstroomspel (gebaseerd op Ganzenbord) doorloopt de leerling deze twee jaren in spelvorm en krijgt hij onderweg te maken met relevante situaties en vragen. Spelenderwijs ervaart de leerling het verband tussen de loopbaanactiviteiten en leert hij wat belangrijk is bij de overstap naar het mbo.
Het doorstroomspel is onderdeel van de papieren werkmap vmbo bovenbouw (A3 format). Het doorstroomspel kan ook los besteld worden. Deze uitgave heeft een hogere papierkwaliteit en is groter van formaat.